Den personlige
 

Det er ude på den lokale olivenplantage, man gør de bedste fund. Det er altid muligt at få en smagsprøve, før man bestemmer sig for at købe. Men nu er det ikke altid, der er en plantage lige i nærheden, og man lægger måske ikke lige vejen forbi Italien inden aftensmaden. Brug de simple retningslinjer jeg har beskrevet i afsnittet ”Olie og labels”. Smag dig frem hvis det er muligt. Hvis du går i specialbutikker, skal du være klar til at betale lidt mere for varen, men det betaler sig nogle gange, idet man ofte kan få en smagsvejleding, på lige fod med den smagsvejledning,  man får hos vinhandleren. 

Oliens pris afspejler ikke altid kvaliteten. Mange kommercielle olier koster det samme om lokalproducerede olier. Det modsatte er også tilfældet. Herhjemme sælges en del olier som livsstilsprodukter, til priser, som ligger langt over det produkterne er værd. Vær selektiv og fokuser på det væsentlige. En god olie kan, hvis man er heldig og med lidt benarbejde findes til omkring 50 – 60 kroner for en halv liter. Personligt ville vi aldrig betale 100 kroner eller mere uden olien er mærket med EU certificeringen DOP eller vi i det mindste kender plantagen.

Hjemme hos os bruger vi omkring 15-20 liter olivenolie om året. Nogenlunde det samme, som en almindelig italiensk familie.  Den erfaring vi har gjort os, ved at spørge omkring er, at folk herhjemme, normalt maksimalt bruger ca. 2 liter olivenolie om året. Derudover bruger folk naturligvis en del andre usunde smagsløse olier og smør. Olivenolie går godt sammen med såvel hvidt brød, som med rugbrød og giver en herlig smag. 

Olien må gerne have smag, selv om smagsløse olier er det mest brugte herhjemme. Vi er personligt kun til olivenolie med god aroma, en smag af frugt og græs. Steg aldrig i ekstra jomfruolivenolie (det er blasfemi). Vær opmærksom på at alle de virksomme og sunde egenskaber, som olien består af, bliver reduceret eller forsvinder ved opvarmning. Dermed er olien lige så usund, som alle andre stegeolier på markedet. 

Om olien skal være økologisk, er en smagssag. De plantager vi har besøgt i Italien er alle økologiske - siger de. Det hænger måske sammen med at plantagerne, alle er på mellem 100 – 500 træer og det faktum at sprøjtning blot er endnu en ekstra udgift på en marginal indtjening. Vi er dog ikke i tvivl om at de store kommercielle plantager bl.a. i Spanien bruger sprøjtegifte, som en naturlig del af driften. Fælles for de fleste små og mellemstore "fritids"producenter er, at de sjældent angiver, om produktet er økologisk – for selvfølgelig er det, det - siger de.  Men der er intet forgjort i at spørge ind til det. 

Vi var en dag nede i det lokale supermarked. Der faldt vi over en halv liter Ekstra jomfru olivenolie til 32,- kroner "super billigt". Flasken var rund og etiketten, rigtig flot forarbejdet. På bagsiden stod der hvem producenten var "Et dansk selskab". Underligt, men det skærpede interessen og efter et nøje studie af hele teksten fandt jeg stedet, hvor jeg kunne se, hvor olien kom fra - EU overskudslager. Måske virker det snobbet - men hold dig væk fra den type olie eller brug den kun til stegning.


Vores anbefaling er – brug de store kendte mærker til stegning (de er normalt fri for smag med karakter) eller til retter hvor olien ikke skal afgive nogen særlig smag. Skal der laves gode retter eller salater med smag og bund, komplimenteres disse langt bedre af individuelle olier.  Brug derudover din sunde fornuft og dømmekraft, når du køber olien.

Brug for alt i verden altid olivenolie.
 

 
Picture

google analytics