Kvaliteten 

De ledende olieproducenter i Europa – Italien, Spanien, Portugal, Frankrig og Grækenland har udviklet deres egen geografiske garanti for en stor del af deres olivenolier.  Denne garanti er baseret på det kendte system AOC – Appellation d`Origine Controlée, som også bruges til at bestemme vin. Et mere sikkert system er udviklet af EU. Der er tale om to forskellige garantier; det ene er en garanti for kvaliteten og det andet en geografisk garanti. EU garantien er baseret på den italienske lov ”Denominazione di Origine Protetta, også kaldt DOP. Alle potentielle DOP olier skal gennem mere ind 30 kemiske tests, før olien kan blive klassificeret og solgt som med DOP certifikat (AOP i Frankrig, PDO og PGI i Grækenland, DOP og IGP i Italien og DOP i Portugal, DOP og DGP i Spanien)

Fakta og skrøner

Ufiltreret olie bliver nogle gange anset for bedre ind filtreret – mere naturlig og med flere virksomme stoffer, som hjælper med at beskytte kroppen mod f.eks. kræft og hjertesygdomme. Fabrikslavet olie og for den sags skyld også de fleste plantageolier, bliver filtreret for at fjerne uønskede partikler. Derved udgås det, at olien forgår, og det er helt klart med til at forlænge oliens liv. Nogle helsefanatikere tror at filtreringen fjerner nogle af de virksomme stoffer i olien. Der er intet bevis for at dette er tilfældet – faktisk er det modsatte tilfældet. Ren olivenolie er klar, hvilket er med til at holde den frisk i længere tid. Uklar olie indeholder urenheder, som er medvirkende årsag til forringelse af olien og kort holdbarhed.

Nyttige tips

Olivenolie bliver ikke, som vin, bedre med tiden. Faktisk begynder nedbrydningen af olien fra det øjeblik olien bliver presset ud af olivenfrugten. Ilt, varme og lys er med til at nedbryde olien. Opbevar altid olien under tætsluttende låg, væk fra varme og sollys. Udsæt ikke olien for varme, men opbevar den under 14 – 17 grader.  Lad være med at dekantere olien over i andre beholdere, idet olien bliver udsat for unødig iltning. Gå efter mørke flasker eller hvis du bruger meget olie, metalbeholdere. Alt for mange olier er faktisk allerede ødelagt, når de finder vej til hylderne i supermarkedet. Det er ikke nemt at vise varen frem i mørke og ved 14 grader. 

 
Picture

google analytics