Sundhed og pleje


De fleste kender til olivenoliens gavnlige virkning i forhold til margarine, smør og andre gængse olieprodukter i husholdningen. Indtagelsen af omega-6 fedtsyren bør begrænses mest muligt.

Olivenolie beskytter blodkarvæggen. Olivenolie kan være medvirkende til at sænke det skadelige LDL-kolesterol, uden at sænke det gavnlige HDL-kolesterol. Det nedsætter blodtrykket og regulerer blodsukkeret. Olivenolie har en kraftig antioxiderende virkning og kan iflg. flere undersøgelser bidrage, til at bekæmpe kræft. 
 

Bladene fra oliventræet er kendt for deres helbredende virkning, hvis de bliver kogt i vand. De skulle efter sigende være virksomme mod forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og virke effektivt som vanddrivende middel.

Olivenolie har det højeste indhold af de hjertebeskyttende monoumættede fedtstoffer.

Kort sagt: Animalsk fedt og flerumættede vegetabilske olier har en tendens til at fremme kræft. Olivenolie og fiskeolie til at hæmme den.
 
Koldpresset olie må ikke have været udsat for en temperatur højere ind 28 grader. Varmpresning giver større udbytte, men har en tendens til at give større indhold af mættede fedtsyrer. 

Amerikanske forskere har fundet ud af, at olivenolie af god kvalitet indeholder et naturligt betændelseshæmmende stof, der virker på nøjagtigt samme måde som det smertestillende middel Ibuprofen.

Ny forskning peger på, at olivenolie kan have en markant forebyggende virkning på kræft. Så markant, at en daglig mængde på 25 ml kan forebygge kræft hos ikke-rygere i samme omfang som et rygestop kan hos rygere.  

Olivenolie er desuden et godt gammeldags og højt skattet kropsplejemiddel. Dets høje fedtindhold og koncentration af E-vitamin beskytter og plejer huden. Det bliver desuden brugt mod skæl, tør hud, rynker, ømme muskler, acne osv. Uanset hvilken kombination man bruger, virker det som en feddet fornøjelse – derfor kender vi desværre ikke så meget til, om det faktisk virker. 

EU bruger cirka 30 millioner kroner om året på oplysningskampagner og salgsfremstød alene for olivenolie og spiseoliven.

Glem fedtforskrækkelsen. Fedtstof er sundt i moderate mængder, blot det er af den rigtige type: Den umættede af slagsen, som findes i olivenolie, sundt kød m.m. - glem industriens raffinerede fedttyper - de skader mere end de gavner.

Olivenolie indeholder normalt:

E-vitamin 3–30 mg
A-vitamin (karoten)
Monoumættede fedtsyrer 56-83%
Flerumættede ufede syrer 3,5-20%
Flerumættede fedtsyrer 0-1,5%
Mættede fedtsyrer 8-23,5%
99% fedtstoffer (990 Kkal. Pr. 100 g) 

Majs, tidsel- og solsikkeolie indeholder flest omega-6 fedtsyrer og færrest omega-3 fedtsyrer. Hørfrø og rapsolie har det bedste forhold mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Olivenolie har det højeste indhold af det hjertebeskyttende monoumættede fedtstof.

Hvis du ønsker at vide mere om de forskellige fedtsyrer, kan jeg anbefale at du går ind på www.netdokter.dk

Fordøjelighed:

Ekstra jomfruolivenolie 100%
Solsikkeolie 83%
Jordnøddeolie 81%
Hørfrøolie (linolie) 79%
Sesamolie 57%
Majsolie 36% 

 

google analytics